tiistai 26. marraskuuta 2013

Omenaiset suukot yllätyssydämellä

No niin. Vaahtikset olivat niin hyviä, jotta niistä kumpusi sitten muutamia uusiakin ideoita ja yksi oli tietenkin tehdä itse suukkoja, eli suklaalla kuorrutettuja pehmeämpiä vaahtoisia vaahtiksia. 

Mauksi valikoitui uudelleen omena vaikka minttuakin mietittiin. Kuorrutukset tehtiin silikoniseen muffinssilevyyn, sivelemällä suklaata vuokaan silikonisella keittiöpensselillä. Kaksiväriset pinnat tehtiin kahdella kierroksella, ensin toista väriä pohjalle vuoka jääkaappiin hetkeksi ja jähmettymisen jälkeen toinen suklaa päälle. Toista suklaakerrosta levittäessä ensimmäinen vähän ehti sulaa välillä, mutta se ei haittaa. Kun molemmat kerrokset oli tehty pantiin "kuoret" jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista. 

Jos tavalliset irralliset muffarivuoat kuorruttaa suklaalla, niin ohuehko suklaakerros tuppaa halkeilemaan irrotusvaiheessa, mutta tuossa yhtenäisessä levyssä suukot saa irti sievästi ja halkeilematta, koska reunoja ei tarvitse "repiä" eri suuntiin, vaan suukon saa irti työntämällä pohjasta varovaisesti hivutellen. Kuorrutukseen käytettiin 100g tummaa suklaata ja n.125g valkoista suklaata (meidän suukoista 1 jäi ilman pohjaa, joten sopivampi määrä suklaata olisi varmaan ollut 125 +125g tai maun mukaan yhteensä 250g suklaata. Ja vielä jos sinulla on käytössäsi vähänkään isommat muffinssivuoat tai useampia vuokia, niin suklaata saa olla enemmänkin, tuo 250g suklaata riittää siis 12kpl kaupan suukon kokoiseen suukkoon, [jolloin vaahtoa tulee enemmän kuin näihin mahtuu].)

Koskapa kokkailimme Triinun kotona ei meillä ollut käytettävissä paistomittaria tarkistamaan sokeriliemen lämpötilaa... Päätimme kuitenkin yrittää tehdä suukkovaahtoa luottamalla muutamaan googlaukseen ja Sannan hyvään mutuun. Lisäksi jotta saisimme suukkojen sisällöstä pehmeämpää ja vaahtoisampaa kuin tavalliset vaahtikset muutimme ohjetta myös hitusen:

2 vaahdotettua munan valkuaista
1rkl liivatetta 
1d omena tiivistemehua * 
1rkl Glugoosisiirappia
200g sokeria
1dl vettä
2 ripausta kanelia

Homma aloitetaan taas vaahdottamalla munan valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sen jälkeen sekoitellaan paksupohjaiseen kattilaan vesi, glugoosisiirappi ja sokeri, sulatetaan miedolla lämmöllä sokeri ja kun sokeri on sulanut kokonaan nostetaan lämpötilaa, niin että seos kiehuu. Anna seoksen kiehua 5-6min. Omamme kiehui 6 min ja sokeri ehti aavistuksen jo karamellisoitua eli sai väriä, muttei onneksi maistunut palaneelle. Kun sokeriliemen keitinajasta on jäljellä n. 1-2min sulata liivate tiivistemehuun toisessa kattilassa miedolla lämmöllä. 

Kun liivate on sulanut kokonaan kaada liivateseos sokeriliemiseokseen varovasti kokoajan sekoittaen. Seos kuohuu, mutta niin sen kuuluukin. Lisää sen jälkeen koko nesteseos pitkänä nauhana valuttaen munavaahtoon koko ajan vatkaimella sekoittaen. Jos haluat voit tässä välissä huikaista väliin ne pari hyppysellistä kanelia. Sekoita vaahtoa vatkaimella voimakkaasti vielä n.5min. Ota sen jälkeen suklaakuorutetut muffinssivuoat jääkaapista ja täytä ne puolilleen vaahdolla, lisää halutessasi keskelle yllätykseksi pieni määrä hilloa (meillä oli itsetehtyä omenahilloa, terkkuja Tsi-Iskälle!) ja täytä sitten vielä loput vaahdolla melkein pinnalle saakka. Huomioi täyttäessäsi vielä suklaapohjan vaatima tila! Laita täytetyt suukot jääkaappiin jähmettymään. Meillä jäi vaahtoa vielä vähän ylikin tuosta määrästä ja muffinssivuokien koosta johtuen...
 
Kun vaahdon pinta on jähmettynyt jääkaapissa n.45-60min voit jo päällystää/pohjustaa ne suklaalla. Anna sitten suklaan vielä jähmettyä kunnolla. Suukot saa vuoasta irti jo n. 15min odotuksen jälkeen ja vaahtokin on silloin jo ehtinyt jähmettyä sopivasti.
Suukkoja kaikille! Ja lämpimästi tervetuloa uudet lukijat <3!
- Tsi-Triinu ja Tsi-Sanna


* käytimme Bonne merkkistä 300% täysomenamehutiivistettä, jota saa ainakin S-marketeista

6 kommenttia:

 1. Namskis! Näyttääpäs hyviltä! :9

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivatkin hyviä :). Makeita myös. Olen näistä vähän jopa ylpeä :).

   Poista
 2. Voi elämä, ihan kateeksi käy nämä teidän kokkaustaidot!!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrityksen ja erehdyksen kautta aika usein mennään mekin :D. Kaikki leipomiset ei tänne edes päädy, kun ei kehtaa laittaa :D. Mutta kiitos joka tapauksessa :).

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...