tiistai 26. helmikuuta 2013

helmikukkia

Näitä olen halunnut kokeilla jo pitkään ja koska rannekorunjäljiltä metalilangassani oli vielä helmiä, niin ei kuin kokeilemaan. Olen aiemmin selaillut paljonkin kirjojen ohjeita näistä koskaan mitään kokeilematta, mutta nyt en avannut mitään kirjaa vaan aloin vain tehdä sen mukaan kuin kuvittelin, että homma toimii.. ja hyviä tuli, suosittelen näitä ihan kaikille. Kaikilla joilla on taito pujottaa helmi metallilankaan, on taatusti taito tehdä nämä ihanaiset kukkaset omilla väreillä!



Pujotusmalli. Vihreälanka tulee kerästä, eikä sitä siis
tarvitse pujottaa. Oranssilanka puolestaan pujotetaan aina
takaa eteen.
Hommahan toimii siis seuraavasti, pujota ensin terälehteen tarvittavat helmet metallilankaan, voit joko pujottaa helmet aina per terälehti tai, jos tuntuu, että pysyt laskuissa mukana tai käytät vain 1 laisia helmiä, niin voit pujottaa vain "liikaa" helmiä metallilankaan. Itse otin ja laskin sopivat määrät helmiä ja pujotin suoraan 8 pienen terälehden helmet metallilangalle. Pieniin terälehtiin tarvitset 2 isoa helmeä ja 18 pientä helmeä, isompiin puolestaan 1iso helmi ja 28 pientä helmeä.



ylävas: valmis 1 kertainen 5 lehtinen kukka,
ylöoik: 2 kerroksisen 6 lehtisen kukan pohja
alavas:  2 kerroksisen 6 lehtisen kukan keskusta
alaoik: valmis 2 kerroksinen 6 lehtinen kukka
Pieneen lehteen menee hyvin lyhyt pätkä lankaa, joten mittaa ensimmäiset (1 iso ja 2 pientä) 3 helmeä n.10cm kohdalle ja aloita pujottelu. Lankaa ei toki pujoteta ensimmäisen ison helmen läpi, koska silloin työ lähtisi purkautumaan, mutta kahden seuraavan läpi; pujotus tehdään kolmannen helmen puolelta toisen läpi ts pujotus tehdään aina takaa eteenpäin. ks kuva. Ota sitten seuraavat 3 helmeä ja pujota taas. Seuraavat 4 helmeä, uudelleen 4 helmeä, sitten taas 3 ja 2, lopuksi pujota taas yksi iso helmi. metallilangat voi kiertää toistensa ympäri ja terälehti on valmis. Leikkaa Metallilanka irti ja toista, kunnes sinulla on haluamasi määrä terälehtiä. Kuvan pienemmässä kukassa on 5 pientä lehteä. Isossa kukassa puolestaan on 3 pientä lehteä ja 6 suurempaa lehteä. Suuremmissa lehdissä on lisätty 4 helmen rivien väliin kaksi 5helmen riviä Niissäkin aloituksessa on iso helmi, mutta päättely on tehty suoraan kahden viimeisen pikkuhelmen perään.




Kun sinulla on kaikki kukan terälehdet valmiina pujota yhden terälehden päättelylanka kaikkien muiden terälehtien viimeisen helmenläpi. Tähän kannattaa tietysti valita se terälehti, johon on jäänyt pisin päättelylanka. Jotta saat kukan asettumaan kauniisti ympyräksi pujota lanka vielä kerran ensimmäisen terälehden läpi ja kiristä, jolloin terälehdet asettuvat kauniisti ja tasaisesti itsestään ympyrään. Tämä toimii sekä 3, 5 että 6 lehtiseen kukkaan.



Kukkaa tai kukkia voi tietysti käyttää ihan mihin itse vain keksii! Mutta itse tein näistä nyt hyvin simppelit rintaneulat. Halusin päästä tässä lopettelussakin mahdollisimman helpolla, joten pujotin ensin kukkien häntänä roikkuvien lankojen väliin silkkinauhan pään. Sitten päättelin kukkien häntänä olevat metalilangat kieputtamalla ne tiiviisti yhteen kukan varreksi ja päälystämällä sitten koko hoidon silkkinauhalla. Kietaisin samalla silkkinauhalla kukan kiinni tavalliseen hakaneulaan. SIlkkinauhan alkupäätä ei tarvitse päätellä, jos sen liimaa kevyesti paikoilleen ja kieputtaa nauhan sen päältä, loppupään voi sitten joko liimata tai sitoa tai ommella, miten itse haluaa tai saa siisteimmin tehtyä. Omani on kiinnitetty muutamalla pistolla, koska en halunnut liimaa tursumaan mistään väliköstä ulos. Kukan saa nyt kiinni paitaan, takkiin, hattuun tai vaikkapa tukkaponnariin!

Oikeita kevään kukkia jo vähän odotellen,
-Tsi-Triinu

3 kommenttia:

  1. Nätti nätti nätti!! Minäkin joskus jotain tuollaista "helmien pujottelua" koittanu harrastaa, jostain syystä ei vaan ole tullut jatkettua kyseistä hommaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! Ihan hyvin onnistuivat ensikertalaiselta :). Mielessä pyörii kokoajan uusia juttuja mitä pitäisi kokeilla, luultavasti niistä alle puolet onnistuu :P mutta aina kannattaa yrittää. Lisää helmeilyjä, kun jotain jakamisen arvoista.

      Poista
  2. Sama juttu.
    Ei vaan innostanut muakaan tarpeeksi :(
    Noi on kyllä kauniit... lisää =)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...