maanantai 19. marraskuuta 2012

Tonttupoika ja -tyttö neulenukella


Vaikka varmaan ensin tulee mieleen, että keksin joulujuttuja näin joulun alla, niin itseasiassa nämä tontut syntyivät erästä toista työtä varten tekemistäni koepaloista! Ja mikäs sen parempaa kun hyödyntää nekin kappaleet, jotka eivät ole tulossa varsinaiseen työhön.

Ja asiaan: tonttuihin tarvitset:
1. sopivia lankoja, seiskaveikkaa, kuten minulla tai jotain muuta jämää jota kaapissa on.
2. kahteen tonttuun 3 piipunrassia/askartelupunosta ja 2 paperimassapalloa hurjimmat tekevät naaman ehkä sukkiksista ja pumpulista...tai virkkaa!
3. välineiksi 6 "piikkinen" neulenukke ja virkkuukoukut kokoa 3 ja jos löytyy niin kokoa 10, joka ei siis ole välttämätön!Neulenukella voi aloittaa neulomisen suoraan yhden vetosolmun avulla, mutta huolitellumman reunan saa, jos virkkaa pohjaksi ketjusilmukoita työn leveyden verran. Virkattu reuna viimeistelee tekemieni tonttujen lakkeja, sekä tytön hamosta. Jotta alku/huolittelusilmukoista ei tule liian tiukkoja tee ne koon 10 puikolla tai sormin (tämä onnistuu, kun kyseessä kuitenkin ketjusilmukat, koukulla niistä saa vain helpommin tasakokoisia).

Neulenuken periaate on helppo: lankaa kierretään nuken tappien ympärille aina 2 kierrosta päällekkäin, nostetaan sitten alempi kerros ylemmän ylitse ja kierretään taas uusi kierros.  Nukella muodostuu siis pyöreää putkea, joka muodostuu nuken sisälle ja tulee ulos nuken pohjasta.
Sama kuvina:
1) Neulenukke ja kulmissa tapit

2) ensimmäinen kierros lankaa on kierretty ympäri

3) toinen kierros lankaa on kierretty ympäri. Nosta sitten alempi kerros ylemmän yli virkkuukoukulla. Tilanne on taas sama kuin kuvassa kaksi jne.

Työn tekemistä helpottaa kun muistaa aina silloin tällöin vetää nuken läpi syötettyä alkuhäntää kireämmälle.

Kun perusputki sujuu voi kokeilla levennyksen tekemistä. Levennyksen tekemiseen tarvitaan ensin vähän hermoja ja logiikan omaksuminen, jonka jälkeen leveämmän putken tekeminen sujuu melkein yhtä nopeasti kuin peruskokoisen putkenkin teko. Suosittelen myös tekemään tätä ensin ihan peruslangalla ja 1 värillä.

Levennystä tehdessä aloituksessa tehdään jokatoiseen tappiin tupla kierrot. Tai joka kolmanteen, jos ei halua puolitoista kertaista kappaletta. HUOM! maksimi leveys kullekin nukelle on aina 1 silmukan vajaa tuplamäärä silmukoita eli kuusi tappisella nukella maksimi silmukka määrä on 11. Tosin tämä on nyt vain laskettu, ei ole kokeiltu ja lisäksi mitä leveämmän työn tekee, niin langan pitää olla vähän ohuempaa, jotta muodostuva nyöri mahtuu putkesta läpi! Levennetyssä työssä tulee sitten aina eteen silmukoiden siirtely ja erityisesti ensimmäinen kierros poikkeaa lopuista kierroksista: Tarkista ensin, että tuplasilmukoiden kohdalla päälempi silmukka on myös etenemissuunnassa ensimmäisenä, jos ei ole, niin siirrä päälempi silmukka seuraavaan tappiin. Levennettyä kohtaa tehdessä työ ei etene enää koko kierrosta kerralla vaan ainoastaan aina seuraavaan tuplakohtaan saakka. Tuplakiertojen kohdalla tehdään ensin päälempi silmukka normaalisti, jonka jälkeen juuri tehty silmukka siirretään edelliseen tappiin. Tämän jälkeen voi taas tehdä normaalisti kierrot seuraavaan tuplakohtaan. Kierrot tulevat toistumaan kokoajan samassa rytmissä, 1,1, tupla. Ja kun katsot kaikkia 6 tappia on siellä silmukkamäärät: 1,1,tupla,1,tupla, tupla. Ja koska sanallinen kuvaus on taas hieman haasteellinen, niin yritetään vielä lisäksi kuvia =).
1) Ensimmäisellä kierroksella tehdään tuplat jokatoiseen tappiin ja kiinnitetään kierros aloituskohdasta nostamalla toisen kierroksen ensimmäinen silmukka jo työssä tavalliseen tapaan yli. Tarkista samalla, että tuplakohdissa ensin tehtävä silmukka on päällä ja jälkimmäinen alla (jos näin ei ole siirrä tuplakohtien päälemmät silmukat nuolen mukaisesti seuraavaan tappiin.

2) tee taas normaalikierrot seuraavaan tuplakohtaan (nyt lankaa on tuplakohdalla tapissa 3 kerrosta!) nosta ensin tavallinen silmukka tavallisesti yli. TUplakohdalla nosta keskimmäinen lanka ylimmän langan yli. Ja sitten taas siirrellään silmukoita, tällä kertaa kuitenkin vain tuo vasta äsken tehty silmukka siirretään takaisin edelliseen tappiin, jossa se oli edellisellä kierroksella.

3) tee taas normaalikierrot seuraavaan tuplakohtaan. Kun olet tehnyt kaikki nostot siirrä sen jälkeen tuplasilmukoiden kohdista viimeksi tehty edelliseen tappiin ja edellinen tuplakohta siirretään puolestaan jo valmiiksi 1 tappi eteenpäin.

4-6) tee taas samoin kuin kohdassa kolme. Ja tästä hamaan tappiin kokonaiset kierrokset tulevat kuvien 4-6 mukaan.Kun leveää työtä on tehty sopiva mitta, niin kavennukset tehdään simppelisti nostamalla tuplakohdalla sekä keskimmäinen, että alimmainen kierto uusimman kierron yli.

Työ päätellään virkkaamalla silmukat yhteen kuin ne olisivat normaaleja kiinteitä silmukoita.

Tonttujen paidan hihat on tehty raidallisiksi. Raitakuvio syntyy, kun tehdään jokatoinen kierros eri värillä. Paidan ja tytön mekon vartalo-osa on puolestaan tehty 2 langalla päällekäin. Tonttulakeissa on vielä 3 tavallisen kierroksen jälkeen kavennettu työtä vielä, nostamalla jokatoinen silmukka seuraavan yli ja tekemällä niihin sitten viel 1 nostettavan kierroksen.


Kun putket on valmiita päättele langat. Tontuihin päättelin langan työn päätyyn,  jotta päättelyistä muodostui ns. kämmen ja jalka. Pujota sitten varovaisesti hihoihin ja lahkeisiin puolikas piippurassi. Taita sitten vielä kolmas puolikas kahtia ja laita housujen keskikohta taitoskohtaan. Pujota sitten tuplakerroksinen piippurassi vartaloon. Kun housut ja vartalo on yhdistetty, yhdistä vielä hihat paitaan pujottamalla ne työn läpi (tämä oli varmaan hankalin kohta kasaamisessa). Kiinnitä sitten lopuksi vartalon piippurassiin sopiva askartelupallo pääksi ja hujauta vielä tonttulakki tontun ylle. Silmien piirustelun lisäksi voit tehdä omalle tontullesi vaikka hiuksetkin!

Ihania jouluaskarteluja!
- TsiTriinu

2 kommenttia:

  1. Heh, löysin just mun neulenuken ja yritin väsätä sillä tuubia, no ei tullut mitään. Nyt voin sitten tän ohjeen avulla yrittää! Kiitti siis!

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti ohjeesta on apua! Kun jutun juonesta saa kiinni, niin johan nyöriä syntyy. Kerrothan sitten kuinka kävi!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...