Tänä vuonna oli pahin siitepöly kevät pariinkymmeneen vuoteen, se oli melkoista... Mutta ei niin ikävää ettei jotain mukavaakin; omenoita on nyt siis siunaantunut melkoiset määrät. Meillä ei ole omaa omenapuuta, mutta rohkaistuin koputtamaan lähinaapurin ovelle maassa lojuvista hedelmistä ja lupa tuli iloisesti kysyen haluatko myös muovikassin. Kannattaa siis muidenkin rohkaistua kysymään omenoita, kun niitä ei itse kaikkia saa kuitenkaan käytettyä....
Maustamisesta jäänyttä lientä ei tokikaan kannata heittää pois! Liemi on erinomaisen hyvä ja raikas juoma, jotta sitä olisi kuitenkin miellyttävä juoda, niin suosittelen siivilöimään sieltä lillivät mintun repaleet sekä omenan palaset sekä halutessasi voit lisätä liemeen sokeria.
Kuivattamisen lisäksi tein vielä jälkkäriksi omenakompotin. Tähän meni toiset 10 omenaa, jotka olivat kylläkin pienehköjä. Omenat kodotin, kuorin ja kuutioin. Lisäsin kattilaan vettä puoliväliin omenakekoa ja lisäsin vielä puolisen desiä fariinisokeria, ruokalusikallisen ruokosokeria, teelusikallisen inkivääriä, puolikkaan tl:n pomeranssia, reilun tl:n kanelia ja ripauksen chiliä. Keitä seosta kunnes sokeri on sulanut ja neste kiehuu, lisää vielä joukkoon ohratärkkelystä (myös perunajauho tai maissitärkkelys kelpaa, käytä siis mitä kaapista löytyy) jotta neste sakeutuu hieman, kuinka paksua nesteestä haluat on säädeltävissä oman maun mukaan.
Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. Nam.
Jäljellä on edelleen aikalailla omenoita, joista syntynee vielä piirakka pullahiiren ihanaa ohjetta soveltaen ja jää näitä vielä senkin jälkeen syötäväksi.
Ja jos omenoita vielä tulee lisää, niin kuivuri laulamaan... Luulisin että kokeilen vielä ainakin kaneli-vaniljasokeri maustettuja kuivattuja omenoita!
Ihanaa satosyksyä kaikille,
TSI-Triinu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti