sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Rannekoru neulenukella

No niin... sitten vähän jotain käsitöitä minultakin tänne! Kun näyttää sille, ettei niitä ole tullut tehtyä kaikki omat edelliset jotain leipomisia... Tämä koru on syntynyt koska siskoni minut haastoi jo tuossa marraskuussa tekemään korun metallilangasta. Haaste oli mieluisa ja aloin heti hommaa miettiä ja työ etenikin hyvää vauhtia, kunnes jäi joulun jalkoihin ja sitten oli näitä muitakin juhlia tässä. Nyt viimein olen kuitenkin saanut homman tehtyä ja ratkaistua siihen liittyneet muutamat ongelmat.

Ihan ensin ajattelin virkata korun, mutta en keksinyt järkevää muotoa heti, joten tartuin neulenukkeeni tietäen, että sillä on tehty jo koruja. Pujotin metallilankaani ensin aikamoisen kasan helmiä (reilut 200, joista lopulta käytin 150-170, sekosin laskuissa jossain välissä.) ja aloin tehdä perusputkea. Pohjaksi tein 2 kerrosta ilman helmiä ja sitten jatkoin sijoittaen helmen aina joka toiseen tappiin. Ensimmäisellä kierroksella helmet tapin 1,3,5 kohdalla  ja seuraavalla kierroksella 2,4,6, sitten taas 1,3,5 ja sitä rataa. Riippuen siitä kuinka monta "kerrosta" haluat koruusi tehdä tulee sinun tehdä putkea kerrosten verran x ranteesi paksuus. Eli minun tapauksessani 3x15 cm=45cm. Ranteenmitta saa olla tiukka, koska korun kiinnitys lisää ympärysmittaa n.1,5cm ja todennäköisesti itse neuloskin venyy hieman, jos et kisko sitä hirveästi neuloessa. Jos neulenukke ei ole tuttu, niin täällä perusohje sen käyttöön!

Halusin säilyttää korussa tuon putkimaisen tunnun joka neulenukella tulee, joten piti vielä keksimäni, millä saisin sen säilymään, sillä pelkkä rautalanka helmineen painui auttamatta kasaan. Jotain siis väliin, etsin ja haeskelin ensin läpinäkyvää muoviputkea, mutta sellaista ei löytynyt, joten päädyin nyt lopulta pujottamaan putkeen helmien väriin sopivan väristä nauhaa. Nauhan pitää olla aika leveää, jotta se täyttää putken, niin ettei se lyttäänny, omani oli 1,5cm levyistä, mutta olisi varmaan saanut olla vaikka 3cm leveää.. Pujota nauha putkeen virkkuukoukun ja pitkän pinnan avulla... tai voit myös olla kaukaa viisas ja pujottaa sopivan mittaisen nauhan putkeen jo alkuvaiheessa, kun jo osa helmistä näkyy nuken ulkopuolella, tosin silloin nukella tehdessä, joudut aina myös siirtelemään nauhaa pois tieltä. Päättele nauhan päät pujottamalla ne osan matkaa takaisin päin putkessa. Tarkista kuitenkin, että nauhan väliin jää ainakin 1krs rautalankaa, jotta nauha ei joskus jotenkin ihmeellisesti pääse "valumaan" putken sisällä jättäen alku- ja/tai loppupään tyhjäksi.

Taittele sitten putki omien kerrostesimäärän mukaan. minulla siis kolmeen osaan. Virkkaa sitten 18 (paitsi, jos teit eri määrän "kerroksia", jolloin teet siis 6 silmukkaa per kukin "kerros"...) silmukkaa   kiinnityskohtaan siten, että jokaisen putken taittokohdan kohdalle tulee 6 silmukkaa. (Voit virkatessasi päätellä samalla työn aloitus ja lopetuslangan päädyn) Näistä keskimmäisen silmukat tulevat toki 3 toisella puolella ja 3 toisella, kuvan mukaisesti. Virkkaa vielä toinen kierros, jotta näet silmukat paremmin. Kavenna sitten seuraavilla kierroksilla jättämällä joka kolmannen silmukan virkkaamatta, tai oman käsialasi mukaan, siten että päähän muodostuu pieni kolmio. Tee samalla tavoin toisessa päässä.

Jotta saat korun vielä pysymään ranteessasi, pitää se kiinnittää jollakin, olin ajatellut itse laittavani päähän vain yksin kertaisesti korulukot, mutta yllätys tai ei, niin koru olisi jäänyt liian löysäksi eikä siis olisi ranteessa pysynyt... No niinpä sitten syntyi vielä viimeinen ratkaisu tehdä toiseen kolmioon pieni kukka ja toiseen lenkki, johon kukka pujotetaan. Kukka on tehty perus ketjusilmukoilla; 6 silmukkaa ja kiinnitys kolmioon ja taas 6 silmukkaa, kunnes kaikki 5 terälehteä on valmiina. Vähän pitkäksi jätetyllä päättelypätkällä kiinnitin vielä keskelle helmen. Kiinnityslenkki on vain lankaan pujortettuja helmiä, jotta se kestäisi vähän paremmin pujotin metalilangan helmien läpi 2 kierrosta, joka oli hieman työlästä, enkä tiedä oliko varsinaisesti tarpeenkaan, mutta kestääpä nyt sitten.

Ja voila koru on viimein valmis.

- Tsi-TRiinu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...