torstai 31. tammikuuta 2013

Sitruuna-Lime-suklaakakku

Tämä leipomus tehtiin viemisiksi tuttavapariskunnan kyläilyä varten... mutta joutuikin sitten sairastelun vuoksi oman perheen syömisiksi. Harvinaista kyllä, tätä kakkua mieskin söi useamman palan! Kakun syömisessä auttaneet naapurimme tuumasivat kakussa olevan kaksi kakkua, ensin tuo sitruuna-lime vaahto ja sen jälkeen pehmeä ja täyteläinen tumma suklaa. Varoituksena, että vaahto on todellakin sitruunainen ja melko hapan/kirpeä, joten jos et pidä kovin paljosta raikkaudesta laita vain puolet sitruunan ja limen määrästä ja lisää veden määrää!

Ja näinhän se tehdään:

1 sitruunan raastettu kuori
1dl sitruunamehua (tähän käy tiiviste, jos haluat käyttää sitruunan mielummin koristelemiseen! tai jos sitruuna on kovin pieni, eikä siitä tule koko desiä)
1dl limen mehua (itse käytin tiivistettä purkista, en siis tiedä kuinka monta limeä pitäisi desiä varten puristaa...)
1dl vettä
4liivatelehteä
1,5dl sokeria (itsekäytin taas puolet ruokosokeria, mutta tavallinen sokeri käy hyvin)
2dl vispikermaa
150g kermarahkaa
4tl vaniljakastikejauhetta

Pese ja kuivaa sitruuna huolellisesti. Raasta kuori, varo ettei joukkoon tule valkeaa osaa. Jos et käytä sitruunaa koristeeksi purista siitä mehut (jos mehua ei tule koko desiä, voit käyttää enemmän vettä tai halutessasi tiivistettä purkista). Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Keitä sitten kattilassa vesi, sokeri ja 0,5dl sitruunan mehua, jatka keittämistä kunnes sokeri on liuennut. Lisää sitten joukkoon pehminneet liivatteet ja keitä, kunnes liivate on sulanut. Lisää seokseen vielä loput sitruunamehut sekä lime mehut. Jos on edelleen kylmä kuten nyt vie kattila ulos pariksi tunniksi ja anna seoksen jähmettyä. Jos ulkona ei ole kylmä kestää jähmettyminen n.4h ja sekin sillä ehdolla, että laitat seoksen jääkaappiin kun se on vähän jäähtynyt.

Leivo siis tällä välin kakku pohja, joka on sama, kuin jota käytin Velhojenvuorikakkuun. Toki koska nyt tein pienemmän kakun käytin aineksia vain kolmanneksen. Ohje on täällä: http://tsisiskot.blogspot.fi/2013/01/tsi-kakkuvuoka-ja-velhojen-vuori-kakku.html . Toki, koska tämä kakku tehdään kakkuvuokaan, niin muista voidella vuoka tai laita ainakin pohjaan leivinpaperia, sen pitäisi riittää koska kakku jää kohtuullisen matalaksi ja sen siis saa helposti irti irtopohjavuoan reunoista.

Kun saat kakkupohjan uuniin jatka vaahdon tekemistä: vatkaa kerma ja vaniljakastikejauhe vaahdoksi ja sotke joukkoon kermarahka. Lisää vielä raastettu sitruunan kuori ja halutessasi (maista ensin jäähtyvää liivateseosta!) ruokalusikallinen tai kaksi sitruunamehua tai limen mehua tai ehkä sitruunan hedelmälihaa.

Kun liivate seos on jähmettynyt vatkaa se vaahdoksi, lisää sitten liivatevaahto kermavaahdon joukkoon ja sotke tasaiseksi. Levitä vaahto kostutetun kakkupohjan päälle. Halutessasi koristele pinta tummasuklaa raasteella ja sitruunalla. Laita kakku vielä muotoutumaan jääkaappiin. Uskoisin, että kakun voi syödä jo parin tunin päästä, mutta omaa kakkua odotettiin seuraavaan päivään.

Pirteitä kevät hankia!
- Tsi-Triinu

1 kommentti:

  1. Just tein kanssa limepiirasta ja meinasin siitä laittaa juttua :D. Katsotaan nyt viitsinkö.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...