keskiviikko 30. tammikuuta 2013

TSI kakkuvuoka ja Velhojen vuori -kakku


Isompi pieni halusi syntymäpäiväkseen Hevisaurus-aiheen... No eihän se auttanut kun sanoa, että tietty saat hevisaurussynttärit. Ja sitten mikä eteen, ei minulla riitä taidot hevisauruskakkua tekemään. Joku oikein hyvin harjoitellut olisi varmaan osannut tehdä Herra Hevisauruksen naaman tms. Mutta sitten yön pimeinä tunteina keksin, että no velhojenvuoren voisin jopa saada kasaan. Seuraava ongelma olikin sitten, että miten tehdä tuo vuori... No parin yön päästä taas keskellä yötä sain viimein ajatuksen siitä miten tämä homma hoidetaan ilman vuoren muotoista kakkuvuokaa! Alla aiheesta vähän ohjeita, jospa joku muukin kaipaa pienelle saurusfanille kakkua, johon ei ole muottia. 3D toteutus tämä ei ole, mutta ehkäpä sellaisenkin olisi saanut tehtyä, kun olisi vielä vähän miettinyt vaan ei aika enää riittänyt... Päivityksiä sitten jos keksin ja kokeilen tuota 3D mallinnustakin omalla kakkumuotilla.

Omatekoiseen kakkuvuokaan tarvitset pahvia (paksua!), maalarinteippiä (leveämpi teippi on helpompi kuin kapea) ja foliota (luulen, että elmukelmukin kävisi...). Ja tietysti lisäksi tarvitset sakset pahvin ja teipin leikkaamiseen (vaikka teipin saa poikki käsinkin ;D)

Jo osittain päälystetty "vuoka"
Hahmottelin ensin paperille haluamani vuoren profiilin, jonka yritin ensin saada tehtyä 1 muotilla, enkä siinä luonnollisestikaan onnistunut. Sitten älysin, että vuoren ja pari pikku harjannetta saa tehtyä myös 2 kolmiosta... joten lopulta päädyin tekemään kaksi hyvinkin yksinkertaista "kolmiovuokaa", eli lähinnä seinät ilman pohjaa. Leikkasin 4 kartonkisuikaletta: 2 pidempää ja 2 hieman lyhyempää, jotta sain erikokoiset harjanteet ja toisaalta myös, jotta pellillinen kaukkupohjaa riittäisi vuoren tekemiseen. (Kolmiot on siis mitoitettu siten että vuoren saa kasattua N. 30X40cm pellillisestä.) Isommat pahvisoirot ovat 10cmX42cm ja lyhyemmät puolestaan 10cmX31cm. Koska soiroista on tarkoitus tehdä kolmiot, tulee ne taittaa: taita isommat soirot siten että toinen puoli on 27cm pitkä ja toinen vain 15cm, pienempi puolestaan taitetaan suhteessa 19cm ja 12cm. Taitetut soirot laitetaan pitkistä päistään yhteen kolmion kärjeksi ja lyhyemmät päät laitetaan osittain päällekkäin siten, että isomman kolmion pohjan mitta on 25cm ja pienemmän 19cm. Lopputuloksena siis pieni tasasivuinen kolmio, jossa kaikki sivut ovat 19cm ja suurempi tasakylkinen kolmio, jossa kyljet 27cm ja pohja 25cm. Pahvisoirot saa hyvin yhteen leveällä teipillä, jolloin teippiä menee 4 kierrosta, jotta teippiä on koko kolmion korkeudelta 2 kerrosta. Lisäksi itse teippasin kolmion kärjen sisäpuolelta kertaalleen ja alareunan vahvistetun kohdan 2 kertaa. Jos sinulla on kapeampaa teippiä, niin luonnollisesti joudut teippaamaan useampia kerroksia, saadaksesi koko korkeuden teipattua 2 kerroksella. Kun sitten olet saanut kaiken teippaamisen tehtyä leikkaa foliosta sopivat soirot, joilla päällystät kolmion. Itse tein n. 17-20cm korkuisia paloja ja päällystin aina yhden sivun kerrallaan, siten että folion reunat menivät aina hieman kolmion kulman yli seuraavalle ja edelliselle kyljelle. Muista myös, että sisäpuoli on tärkeämpi suojata, koska kakku on kosketuksissa muottiin vain sisäpuolelta, eli eheä puoli sisään ja reunat ulos. Lopuksi kun olet jo saanut folion paikalleen varmista vielä sen paikallaan pysyminen teippaamalla folion reunat ulkopuolelta kierroksella tai kahdella.

Sitten pääsetkin jo leipomaan. Kakun saat toki tehdä ihan sellaisena kuin itse haluat haluamillasi täytteillä, mutta tässäpä vielä pikaisesti oman kakkuni ohje:

Kakkupohja:
6 munaa
2,5dl sokeria (itse laitoin 0,7dl vaniliini sokeria, 0,7dl ruokosokeria ja loput tavallista sokeria)
2dl jauhoja
1dl kaakaota
1,5tl leivinjauhetta
200g suklaata
200g voita

Täyte ja kuorrute (aineksia siis tuplasti alla olevaan, jotta saat sekä täytteen että kuorrutteen!):
500g rahkaa
250g voita (150 rahkaan ja 100 suklaaseen)
2dl kermaa
1,5rkl vaniljakastikejauhoa
2tl vaniljasokeria
170-200g suklaata

Lisäksi marjoja raikastamaan suklaista makua. Omassa kakussa oli vadelmia, mutta mustikkakin kävisi hyvin.

Kakku taikina leivotaan kuten normaalistikin: Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Sillä aikaa kun suklaaseos jäähtyy, vaahdota munat ja sokeri, sotke kuivat aineet keskenään. Lisää sitten suklaa seos munasokerivaahtoon ja lopuksi joukkoon vielä kuivat aineet. Sekoita mahd vähän. Kaada seos uunipellille ja levitä mahdollisimman tasaisesti kulmiin saakka. Paista kakkua 30-35min 175c uunin keskiosassa.

Sillä välin kun kakkupohja paistuu ja jäähtyy tee täyte (ja ehkä kuorutekin, jos et ehdi sitä tehdä seuraavana päivänä ennen kuin kuorutat...). Sulata vesihauteessa suklaat ja 100g voita. Sotke pehmeäksi tahnaksi 150g voita ja rahkat. Vatkaa kermavaahdoksi vaniljakastikejauheen kanssa. Kun kaikki kolme seosta ovat valmiina sotke ne vielä keskenään.

Leikkaa seuraavaksi jäähtyneestä kakkupohjasta "vuokien" avulla tarvittavat palat. Omassa kakussa oli isoja kolmioita 3 kerrosta joista 2 alempaa kokonaisia paloja ja viimeinen jämistä ja pienemmässä kolmiossa vain 2 kerrosta, joista alempi kokonainen pala ja toinen 2 puolikkaasta. Kolmiot saat mahdutettua pohjaan alla olevan kuvan mukaisesti.


Aseta sitten isompi kakkuvuoka jo valmiiksi sille astialle, jolta aiot kakun tarjoilla. Jos haluat käyttää aluspaperia tms laita myös se jo paikoilleen. Aseta sitten ensimmäinen iso pohjapala vuokaan, kostuta (meillä oli kostukkeena maitoa) ja lisää täyte. Kokoa loppu kakku vuokaan ja laita päälle elmukelmua tai foliota ja laita iso osa jo jääkaappiin jäähtymään (jos pohja oli jo viileä). Kasaa sitten vielä pienempi kakku sopivalle toiselle lautaselle ja laita isomman kakun kaveriksi jäähtymään ja tekeytymään. Kun täyte on ehtinyt paremmin jämähtää (odotin seuraavaan päivään, joskin koska kakku valmistui vasta yöllä, niin tunteja kului vain kymmenkunta...) ota kakut esiin ja leikkaa saksilla vuoat kärjestä auki, jotta saat ne siististi pois kakun ympäriltä... mietin hetken nostaisinko vuoat vain pois, mutta päädyin kuitenkin rikkomaan vuokani ajatellen, että joudun kuitenkin tekemään uudet, jos haluan tehdä vastaavan kakun vielä. Tai ainakin folio päälysteen joutuu tekemään uusiksi, joten sama teipata myös kärki uusiksi tarvittaessa. Ja hyvä niin, täyte sen verran oli kiinni foliossa, että nostamalla olisi varmaan mennyt muoto vähän epämääräiseksi. Leikkaa sitten pienemmästä kakusta kakkos ja kolmos huiput korkeimman huipun kaveriksi ja asettele ne kakkulapion avulla paikoilleen.

Tee sitten päälyste samalla tavoin kuin täyte ja päällystä kakku. Koristele lopuksi haluamallasi tavalla. Vuorellahan voisi asustaa vaikka lampaita tai lintuja jne, jos velhojen vuoren asukit (Hevisaurukset) ei vaikka kakun saajaa kiinnosta...

Hevisynttäreitä!
- Tsi-TRiinu

ps. Muita synttäreillä tarjottuja heviherkkuja olivat: Milli Pillin pitko (Ohje täällä), Riffi Raffin riisipiirakat (valmisvoitaikina ja sisään riisiä ja jauhelihaa), Hevipizza, Muffi Puffin muffinit, Komppi Mompin kanelikierteet ja juomana oli tietysti Maitoo! :).

pss. Saman muotin voi käyttää uudelleenkin, kuten meillä tehtiin; heitä roskiin vain foliot ja kun tarvetulee teippaa aukileikattu pääty uudelleen kiinni ja pintaan uudet foliot. Aikaa tosin menee hintsusti enemmän kuin jos pesisi ostovuoan...  Tosin toisella kierroksella kakkua kevennettiin aika lailla ja lopputulos oli kakuton kakku, jossa siis vain kaurakeksipohja sekä vadelmamousse ja sitruuna-limemousse täytteet ja päällä suklaa kuorrute, vähän vähennetyillä voi ja sokeri määrillä :D...

5 kommenttia:

 1. Kiitos, kiitos. Sanna oli kyllä jo auttamassa korusteluvaiheessa, joten osansa taas hälle. Oli ihan hyvää joo ja etenkin se jälkimmäinen kakuton kakku oli lasten mieleen =).

  VastaaPoista
 2. Mä tein tytölle pääkallokakun ihan valmiista kakkupohjista. Ostin siis kaksi valmista pyöreää kakkupohjaa ja leikkasin niistä sopivan malliset palat. Hukkapaloja siitä vähän jäi, mutta ne oli helppo syöttää lapsille siinä kakuntekovaiheessa. ;)

  VastaaPoista
 3. Väänsin nuo kakkuvuoat siksi, että sain täytteen pysymään hyvin muodossaan, meillä kun tuppaa tuo täyte olemaan suositumpaa kuin itse kakku, niin sitä on yleensä aika paljon. Tosiaan toisella kierroksella tein kakun, jossa ei ollut itse kakkua lainkaan vaan pelkät täytteet, niin vuoalla sai muodon pysymään sen aikaa, että liivate jämäköitti täytteet muotoonsa.

  Pääkallokakku kuulostaa hauskalle, onkos sulla siitä kuvaa?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...