keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Havukranssi

Ja tällä kertaa siis tosiaan ihan joulua fiilistellen päätin korvata ovessa roikkuvan lehtikranssin perinteikkäämmällä havukranssilla. Hommeli on hyvinkin simppeli ja pitkälti sitten vielä muokattavissa oman maun mukaan.


Tarvitset:

sakset, rautalankaa, koivun (tai muun taipuisan puun) pitkähköjä risuja, tietysti niitä havuja n.15cm mittaisia latvakohtia sekä sitten halutessasi koristeet.Kranssi saa muodon risuista tehtävästä pohjasta, niputa aluksi yhteen muutama risu, niin etteivät hännät ole samassa kohtaa. Lisää sitten vielä vähän kauemmaksi seuraavat pari risua edelleen hieman eri kohdasta alkaen. Käännä sitten latvat ensimmäisen risun hännän päälle ja kiinnitä. Kranssin pitäisi olla nyt pyöreähkö, soikio on myös ihan ok. Nyt voit vahvistaa kranssin pohjaa kiinnittämällä vielä ohuempiin kohtiin lisää risuja. Ja koska risujen pienet oksat varmaan harittaa, niin niputa niitä samalla kiinni kranssiin, mutta älä tee liian tiukkaa, sillä näiden risujen koloihin voit sitten halutessasi työntää vielä koristeiden hännät eikä niitä tarvitse silloin sitoa rautalangalla.

Kun pohja on valmis alkaa havujen kiinnittäminen. Riippuen siitä millaista havua sinulla on, voit joko kiinnittää yksittäiset havut kiinni kranssiin tai jos kuusesi on hieman harvempi neulaista mallia, niin niputa muutama havuoksa päällekäin. Ja sido oksat sitten kiinni risupohjaan. Kiinnitä aina uusi havu(nippu) siten, että se peittää edellisen sidonnan alleen. Kun kiinnität havuja tarkista aina, että ne ovat asemoituna siten, että sisä ja ulkopuoli tulevat tasaisesti saatat siis joutua kääntelemään havua tai jopa vaihtamaan sen toiseen, joka sopii ko kohtaan paremmin. Kun havut on kiinnitetty on vielä edessä kiinnityskohdan valinta: Koskapa pohjaa ei varmastikaan saa ihan yhtä jämäkäksi kuin ostetuissa kransseissa, niin kranssi muodostuu erilaisiksi ovaaleiksi ja pyörylöiksi riippuen mistä kohden sitä roikottaa... Kääntele siis kranssiasi ja roikota sitä erikohdista, kunnes sopiva kiinnitys kohta löytyy... Sido kranssiin sitten vielä kiinnitysnaru ja ripusta oveen tuomaan joulumieltä itselle ja naapureille.


Jos haluat voit vielä myöhemmin tai jo samalla tuunata kranssiasi haluamillasi koristeilla. Itse olisin halunnut kranssiini käpyjä, mutta eihän niitä enää sellaisia kauniita avonaisia männynkäpyjä löytynyt, mutta sen sijaan löysin metsästä runsaastikin hienoja kanervia, joten nappasin sitten niitä muutaman latvan mukaani. Kanervat on puhtaasti työnnetty vain havujen välistä ja tarkistettu pohjapuolelta, että ovat kiinni myös risupohjassa, jotta pysyvät, vaikka vähän tuulisi ja ovelle saakka sataisi.

Ihanaa joulunodotusta!
Tsi-Triinu

3 kommenttia:

  1. Ompas hieno!! Vois itsekin tuon kukkakranssin vaihtaa joulusempaan!!!

    VastaaPoista
  2. Komia tuli! Mulle samanlainen :D.

    VastaaPoista
  3. Juu, itsekin tod tyytyväinen, kun tuli ensiyrittämällä ihan kelpo. Vaikka tosiaan kävyt oli mielessä, mutta ei niitä enää ollut saatavilla tuossa lähimetsässä... Tehdää Sanna sulle kun tuut tänne, ei kestä edes kauaa! Tosin vaan toi havukranssi, koska tuskin lähdetää metsään kaikkien 4 pirpanan kanssa :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...