torstai 9. tammikuuta 2014

TSI-salmiakkitoffeet

Käsityöinspiraatio on siis ollut vähän hukassa viime viikot, eikä valmista ole hirveästi syntynyt. Keittiön puolella sen sijaan on tullut kokeiltua yhtä sun toista. Olemme Triinun kanssa yrittäneet ja erehtyneet jonkun kerran kun olemme yrittäneet tehdä itse lakuja ja salmiakkitoffeeta, jotain hopeatoffeen tyylistä. Lakuresepti on vielä hautomossa ja tämä toffeereseptikään ei ole ihan täydellinen, mutta jo aika hyvä :). En malta siis olla jo jakamatta tätä kanssanne!
 
 
Näistä toffeista tulee siis juuri passelin kovia, muttei hampaat rikkovia kuitenkaan. Näihin toffeisiin ei tule kermaa ollenkaan, joten ovat hieman erilaisia kuin peruskermatoffeet. Aineslistalla on kaksi harvinaisempaa tuotetta, maissisiirappi ja marshmallow fluff, näitä molempia löytyy kuitenkin Citymarketien amerikkahyllystä. Maissisiirapin voi korvata vaalealla siirapilla, MUTTA se tuo makeisiin erilaisen maun ja heikentää mielestäni salmiakin makua. Maissisiirappi tuo vain makeutta, ei lisämakua.
 
Salmiakkimikseriä olen bongannut sekä Lidl:stä että Prismasta. Itse tein tällä kertaa niin, että laitoin mikseriä seokseen vain lopuksi, mutta olisi ehkä pitänyt korvata osa vedestä mikserillä, niin salmiakin maku olisi ollut voimakkaampi. Tätä meinaan kokeilla seuraavaksi.
 
Tähän ohjeeseen tarvitaan lisäksi uuninpelti, veitsi, öljyä, sokerimittari (tai paistomittari) ja elintarvikehanskat. Ohje on hieman työläämpi kuin peruskermatoffee, mutta itse tykästyin näihin todenteolla ja seoksen vaivaaminen käsin oli suorastaan terapeuttista. Lisäksi olen aina halunnut sitä kokeillakin, joten minä nautin näiden makeisten tekemisestä suunnattomasti.
 
Ainekset:
 
- 0,5 dl vettä (tai 0,25 dl vettä ja 0,25 salmiakkimikseriä)
- 200g kidesokeria (minä käytin ruokosokeria)
- 150 g maissisiirappia
- 30g voita
- 3 tl salmiakkimikseriä
- 15 g marshmallow fluffia
(- mustaa pastaväriä jos haluat tummempia karkkeja)
 
Voitele kevyesti uunipelti.
 
Mittaa vesi, kidesokeri ja maissisiirappi kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä välillä sekoittaen kunnes sokeri on sulaa. Lisää hieman lämpöä, kun seos kiehuu laita sinne sokerimittari (TAI paistomittari, jota meikäläinen esim. käyttää). Anna seoksen kiehua sekoittamatta kunnes sokerimittari näyttää 127:ä astetta. Ota sitten seos pois liedeltä ja lisää sinne salmiakkimikseri ja voi. Sekoita kunnes seos on tasaista.
 
Kaada toffeeseos voidellulle uuninpellille ja lisää sen päälle pastaväri ja marshmallow fluff.
 
 
Tässä vaiheessa seos näyttää melko tummalta, mutta kun sitä aletaan työstää sen väri vaalenee huomattavasti.
 
Anna seoksen jäähtyä noin 10 minuuttia. Nostele sitten seos reunoilta marshmallow fluffin päälle veitsellä. Pue käteen elintarvikehanskat, öljyä kätesi ja ota seos käsiisi. Ala venyttää seosta, niin että vedät kädet erilleen ja palautat yhteen. Seos on aluksi melko löysää ja tahtoo valua, mutta hetken veivaamisen jälkeen se alkaa näyttää tältä:
 
 
Seosta venytellään ja vanutellaan noin 20 minuuttia ja sitten sen pitäisi alkaa olla valmista. Tämän huomaa siitä, ettei se enää veny niin helposti.
 
Kun massa on valmista, tee siitä pitkä pötkylä (tämä on helpompaa jos teet pari pötkylää) ja leikkaa pötkylät sopivan kokoisiksi karkeiksi. Pyöräytä karkit sellofaaniin tai muuhun vastaavaan.
 
Itse huomasin, että terävät veitset tuppasivat jäämään kiinni toffeeseen ja parhaiten siistejä karkkeja sai nitkuttelemalla palat irti ihan ruokailuveitsellä. Veistä voi koittaa öljytä, jos toffee ei niillään irtoa. Tai sitten massasta voi pyöritellä palloja, joskin tämä käy melko haastavaksi kun toffee kokoajan kovenee.
 
Tätä hommaa kokeilen varmasti joskus myös uudelleen ja paljon muitenkin karkkeja varmasti. Tuo sokerin pyörittely on vaan kivaa puuhaa :).
 
Karkkiterkuin TsiSanna
 
 

1 kommentti:

  1. Wau, tulipas hienoja karkkeja! :) Aika suurelta vaivalta ohje vaikuttaa, mutta toffeet ovat varmasti sen arvoisia :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...