lauantai 16. marraskuuta 2013

Jouluiset omenavaahtokarkit ja herrrrrrkulliset salmiakkivaahtokarkit

Vaihdomme Triinun kanssa tässä yksi päivä ideoita, että mitä voisi antaa joululahjaksi tarhantädeille ja yksi idea oli itsetehdyt makeiset, esim. tässä blogissa postatut omenatoffeet. Triinu sitten kysäisi, että voisiko vaahtokarkkeja tehdä omenanmakuisina ja seuraava askel oli tietty kokeilla tätä ja vastaus on KYLLÄ, vaahtokarkkeja voi tehdä omenanmakuisena :). Päätimme kuitenkin näin joulun kunniaksi lisätä vähän joulunmakua mausteilla karkkeihin ja kyllä näistä ilmeisen jouluisia tuli, kun tyttöni kysyi tuoksun perusteella, että leivonko pipareita :). Teimme myös vaahtokarkkitikkareita ja niistäkin tuli ihan hauskoja :). Tikkareiden päälle laitoimme suklaata.


Ja mitäpä sitä enempää lätisemään, ohjetta pukkaa:

- 2 munanvalkuainen
- 400 g sokeria
- 2 dl vettä
- 1 rkl glukoosisiirappia
- 1,75 dl omenamehua 
- 4 rkl liivatejauhetta
- 2 rkl omenasosetta/hilloa (palatonta)
- 1 tl kanelia
- 0,5 tl neilikkaa
- 0,5 tl kardemummaa
- 0,5 tl pomeranssinkuorta

- 50 g tomusokeria 
- 50 g maissitärkkelystä
- kasvisöljyä (esim. rapsi)

Siivilöi puolet tomusokerista ja puolet maissitärkkelyksestä kulhoon ja sekoita. Voitele vuoka (noin 20*30cm) kasvisöljyllä ja siivilöi tomusokerimaissitärkkelysseos vuokaan. Jätä vuoka odottamaan. (Tee sama myös tikkarimuoteille, jos teet tikkareita) 

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, jätä odottamaan.

Mittaa paksupohjaiseen kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Anna sokerin sulaa miedolla lämmöllä. Kun sokeri on sulaa, lisää lämpöä ja anna kuplia kunnes sokeriliemen lämpötila on 130 astetta (käytimme paistomittaria lämpitilan mittaamiseen).

Kun sokeriliemi tekeytyy, mittaa toiseen kattilaan omenamehu ja liivate. Kun sokeriliemi on lähellä 130 astetta sulata liivateseos miedolla lämmöllä. Kun sokeriliemi on 130 asteista ja liivate täysin liuennut omenamehuun sekoita nesteet toisiinsa. Ole tässä kohtaa varovainen, lisää liivateseos sokeriliemeen pikku hiljaa, koska sokeriliemi alkaa tässä kohtaa kuohuta! 

Lisää seuraavaksi omenasose ja mausteet sokeriliivateliemeen, sekoita hyvin.

Valuta sokeriliivateseos ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa ainakin 7 minuuttia, niin että seoksesta tulee melko jäykkää. 

Ja sitten pitääkin olla nopea, jos mielii tehdä tikkareita, koska seos jähmettyy nopeasti. Eli laita lusikalla seosta tikkarimuottiin ja lykkää tikku perään. Kaada loppuseos vuokaan ja levitä se mahdollisimman tasaisesti. Laita jääkaappiin tekeytymään noin viideksi tunniksi. Tosin me annoimme näiden olla jääkaapissa ehkä 4h ja ihan valmista massa oli jo :). Lisää loppu tomusokerimaissitärkkelysseos vaahtokarkin päälle. Valmiin levyn voi joko leikata neliöiksi tai tehdä muotilla kuvioita. Me teimme jouluisia kuvioita: kuusia, tähtiä, joulukelloja jne, kun kerran jouluiset vaahtokarkit oli kyseessä :).

Sitten Triinu sai neronleimauksen ja kokeilimme myös tehdä salmiakkivaahtokarkkeja. Ja TsiSannan mielestä niistä tuli parhaita itsetehtyjä karkkeja, joita hän on koskaan maistanut! (Triinu huomauttaa, että salmiakkia olisi voinut laittaa vieläkin enemmän, mutta NAM :D)

Ja kun kehittää jotain näin herkullista, niin ohje on PAKKO laittaa jakoon :). Perusideahan on ihan sama kuin noissa jouluisissakin vaahtokarkeissa ja tekoprosessi sama, mutta teimme vain puolet jouluisten vaahtokarkkien  määrästä.

- 1 munanvalkuainen
- 200 g sokeria
- 1 dl vettä
- 1 rkl glukoosisiirappia
- 0,5 dl vettä
- 0,5 dl apteekkarin salmiakki mixeriä (löytyy ainakin LIDL:stä) 
- 2 rkl liivatejauhetta

- 25 g tomusokeria 
- 25 g maissitärkkelystä
- kasvisöljyä (esim. rapsi)

Siivilöi puolet tomusokerista ja puolet maissitärkkelyksestä kulhoon ja sekoita. Voitele vuoka (noin 20*20cm) kasvisöljyllä ja siivilöi tomusokerimaissitärkkelysseos vuokaan. Jätä vuoka odottamaan. 

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi, jätä odottamaan.

Mittaa paksupohjaiseen kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi (1dl). Anna sokerin sulaa miedolla lämmöllä. Kun sokeri on sulaa, lisää lämpöä ja anna kuplia kunnes sokeriliemen lämpötila on 130 astetta (käytimme paistomittaria lämpitilan mittaamiseen).

Kun sokeriliemi tekeytyy, mittaa toiseen kattilaan vesi (0,5dl), salmiakki mikseri ja liivate. Kun sokeriliemi on lähellä 130 astetta sulata liivateseos miedolla lämmöllä. Kun sokeriliemi on 130 asteista ja liivate täysin liuennut sekoita nesteet toisiinsa. Ole tässä kohtaa varovainen, lisää liivateseos sokeriliemeen pikku hiljaa, koska sokeriliemi alkaa tässä kohtaa kuohuta! 

Lisää sokeriliivateseos ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa ainakin 3 minuuttia, niin että seoksesta tulee melko jäykkää. 

Kaada seos vuokaan ja levitä se mahdollisimman tasaisesti. Laita jääkaappiin tekeytymään noin kolmeksi tunniksi. Lisää loppu tomusokerimaissitärkkelysseos vaahtokarkin päälle. Valmiin levyn voi joko leikata neliöiksi tai tehdä muotilla kuvioita. Me päädyimme tällä kertaa neliöihin.


Äärimmäisin herkkuterkuin TsiSanna ja Tsi-Triinu









6 kommenttia:

  1. voi ei miten herkullisen näköisiä! :)

    VastaaPoista
  2. Ja olivat muuten todella hyviä myös, kokeilkaa ihmeessä omatekoisia vaahtiksia!

    VastaaPoista
  3. Hei:) Niin näyttää hyvältä, pakko kokeilla. Ohjeessa lukee 1dl vettä, sitten sanotaan mittaa 2dl vettä, mikä oikein? Ja paljonko tuota mixeriä laitetaan? Ihanaa Joulua teille:) Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa. Siis tähän ohjeeseen sokeriliemeen vain 1 dl vettä, korjaan määrän tuonne kun pääsen koneelle! Kännykällä ei toimi blogger kunnolla. Mixeriä tulee ohjeessa mainittu puolidesiä. Kiitos kun huomautit virheestä :).

      Poista
  4. Kiitos, nyt hellan ääreen:) Kristiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on korjattu ohje! Toivottavasti vaahtiksesi onnistuvat :).

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...